top of page

Aktuel udstilling

Saxbo2a.png

INFO

​

PERIODE

13.09-24.11.2019

​

ENTRÉ

Fri entré

​

FERNISERING

Fredag 13. september kl 17

ÅBNINGSTIDER PÅ SAXBO 90

Torsdag - søndag kl 12-17

Mandag - onsdag lukket

​

LGEARRANGEMENTER

Fredag 13. september kl 17

Fernisering

​

Søndag 15. september kl 10-16

Bænkeworkshop for børn

​

Søndag 29. september kl 14

Thesalon med samtaler om Saxbo

​

Lørdag 5. oktober kl 14

Keramikworkshop for børn

​

Lørdag 5. oktober kl 15

Omvisning

​

Søndag 6. oktober kl 13-15.30

Cykeltur med fokus på Saxbo i Herlev

​

Lørdag 12. oktober kl 11-14

Rakubrænding i Herlev Bymidte

​

26. oktober kl 13-16.30

Værkstedsbesøg hos LIllian Binderup Jensen

​

Søndag 3. november kl 14

Thesalon med samtaler om Saxbo

​

Søndag 24. november kl 14

Sidste chance

​

HISTORISKE BILLEDER

UDSTILLING|SAXBO 90

Fortællingen om Nathalie Krebs og et stykke dansk kulturarv

SAXBO 90 og fortællingen om Nathalie Krebs er efterårets store udstilling på Gammelgaard, og fredag 13. september åbner vi udstillingen med en storslået fernisering efter fyraften, hvor alle er velkommen.

​

I Herlev lå indtil 1968 et helt særligt værksted – ja, faktisk en hel keramikfabrik. Saxbo. Den markante bygning, der blev opført i 1937, står stadig den dag i dag, men har siden værkstedets lukning haft en meget omskiftelig funktion og anvendes i dag som en del af Herlev Rådhus.

 

I 2019 fylder Saxbo 90 år (1929-1968). Som et stykke dansk kulturarv, og ikke mindst som en væsentlig del af Herlevs udviklingshistorie, vil Gammelgaard i denne anledning fortælle historien om værkstedet, kvinden og glasurerne, der kan få folk på den anden side af jordkloden til at tale om dansk stentøj og design. En historie, der kommer til at handle om en dansk kvindes mod og vilje til at føre sine idéer ud i livet.

 

Nathalie Krebs kom vidt omkring med sit stentøj både nationalt og internationalt. Allerede i sin samtid modtog hun stor hæder for sit virke. Hun belønnes som en af de første kvinder med Dannebrogordenen, blev Kgl. Svensk Hofleverandør og fik tildelt Prins Eugens Medalje, Vasaordenen samt livslang støtte på Finansloven. Men rig blev hun ikke. Så dette er også en beretning om en kvindelig iværksætters kamp for at holde fast i sine visioner.

 

Fra værkstedet i Herlev fik hun et kunstnerisk gennembrud med sine unikke glasurer og sans for farve- og formsprog. I krydsfeltet mellem naturvidenskab, moderne produktionsprincipper og kunst skabte hun helt nye grænser mellem kunst og kunsthåndværk. Ikke mindst hendes store udstillingsflid og evne til at skabe relationer kom hende til nytte i forhold til at få udbredt kendskabet til Saxbo.

 

Udstillingen SAXBO 90 bygges op omkring tre temaer, som skal give børn og voksne mulighed for at opleve og stifte bekendtskab med Saxbo som en del af dansk designtradition og kulturarv, herunder værkstedets lokale betydning.

 

På udstillingen præsenteres omkring 400 udvalgte keramiske værker, hvoraf mange ikke har været vist for publikum før. Du kan opleve værker af kunstnerne Eva Stæhr-Nielsen, Edit Sonne Bruun, Jais Nielsen, Hugo Liisberg, Jens Jacob Bregnø, Erik Rahr, Leon Galleto, Axel Salto, Olaf Stæhr-Nielsen, Kirsten Weeke, Lillian Binderup Jensen m.fl.


Værkerne er indlånt fra samlinger af Anders Uhrskov, Fonden Herlev Bladet, Herlev Hjortespring Historiske Forening, Herlev Kommune, Jette Hoffmeyer, Lillian Binderup Jensen, Lisbeth Kjær, Ruth og Aksel Krebs, Vejen Kunstmuseum og KUNSTEN Museum of Modern Art i Aalborg.

 

Kom med til en festlig aftenåbning

Vi åbner SAXBO 90 med en stor fernisering efter fyraften fredag 13. september, hvor du kan lægge vejen forbi til en festlig kunstpause – eller en pause fra kunsten – når vi byder på fadøl, vin eller vand samt vores helt særlige ferniseringshotdogs.

 

Hør bl.a. tidligere kulturminister Jytte Hilden fortælle om sin interesse for Nathalie Krebs som faglig rollemodel og den passionerede, amerikanske samler Kevin Henry om sit arbejde for at gøre Saxbo kendt i USA. Udstillingskurator Susanne Bruhn fra CLAY Keramikmuseum og museumsdirektør Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum fortæller om Saxbos betydning for dansk keramik. Og tidligere leder af Herlev Egnsmuseum Jette Hoffmeyer fortæller om sin årelange passion for Saxbo og værkstedets historie i Herlev.

 

Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen vil formelt åbne udstillingen.

 

Tak til alle samarbejdspartnere for hjælp med tilblivelsen af udstillingen. En særlig tak rettes til Jette Hoffmeyer for sit indgående kendskab til Saxbo. Hun har været en uvurderlig medkurator på udstillingen.

Udstillingen er støttet af

​

15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Fonden Herlev Bladet, Knud Højgaards Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Metro-Schrøder Fonden, Toyota Fonden & Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

bottom of page